Uwkliniek

Wat kan oncologische fysiotherapie voor jou betekenen?

Geplaatst op

Kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt ooit in zijn leven te horen dat hij of zij het heeft. Gelukkig blijft de wetenschap zich maar ontwikkelen en worden de overlevingskansen al maar groter. De ziekte en ook de behandeling hiervan hebben een enorme impact op je lichaam. Kankerpatiënten en survivors hebben daarom veel baat bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. De vraag hiernaar is zo groot dat er een gespecialiseerde masteropleiding voor is. Wat doet een oncologisch fysiotherapeut en wat kan deze voor jou betekenen? Neem hiervoor contact op met fysiotherapie Helmond.

Fitness tijdens chemotherapie

Je voelt je beroerd en het laatste waar je aan denkt is je conditie. Toch is het sporten tijdens je behandeling aan te raden. Het blijven sporten biedt voordelen tijdens en na de behandeling. Kankerpatiënten die sporten blijken veel minder last te hebben van misselijkheid, vermoeidheid en pijn. Ook herstellen zij sneller na hun behandeling. Een oncologisch fysiotherapeut kan je tijdens dit proces begeleiden. In tegenstelling tot gewone trainers kennen zij de beperkingen en problemen van kankerpatiënten. Het is ook mogelijk dat je thuis op aanraden van een trainer zelf aan je herstel gaat werken. Een van de apparaten die daarbij kan helpen is een fietstrainer. Deze kun je eenvoudig onder je stoel zetten en helpt met zowel het herstel van spierkracht en doorbloeding.

Wennen aan je nieuwe omstandigheden

Kanker en de behandeling hiervan laten sporen achter op je lichaam. Door deze sporen kunnen soms bepaalde lichaamsdelen beweeglijkheid verliezen. Aan deze veranderingen in je lichaam moet je je aanpassen en een oncologisch fysiotherapeut kan je hierbij begeleiden. Door stug littekenweefsel kun je bijvoorbeeld bepaalde spiergroepen minder goed gebruiken. Dit moet je compenseren met andere spiergroepen. Als je dit verkeerd doet, loop je het risico dat je bepaalde lichaamsdelen gaat overbelasten.

Comfort tot aan het eind

Helaas komt het nog vaak voor dat de behandeling te laat komt of niet genoeg helpt. Ook terminale patiënten hebben echter baat bij een fysiotherapeut. Met behulp van massages, simpele oefeningen en andere behandelingen kan een oncologische fysio de laatste dagen zo comfortabel mogelijk maken. Ze kunnen ook veel helpen bij pijnverlichting. Dit stelt de patiënt in staat om waardig afscheid te nemen.

Steeds meer fysiotherapeuten specialiseren zich in oncologie. De toegevoegde waarde van deze specialisatie wordt ook steeds duidelijker. Ze kunnen net dat steuntje in de rug geven dat je nodig hebt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden