Uwkliniek

Botox tegen tanden knarsen

Wordt een botox behandeling tegen tanden knarsen vergoed?

Dat hangt geheel af van uw zorgverzekeraar, in sommige gevallen is het mogelijk dat u het vergoed krijgt. Bij tanden knarsen is er echter een goedkopere oplossing namelijk een anti-knars bitje. Dit is voor uzelf minder prettig omdat u hiermee altijd zal moeten slapen. Er zijn zorgverzekeraars die wel dit bitje vergoeden maar niet een botox behandeling omdat dit dus niet per definitie noodzakelijk is. Het verstandigste is dus om op de website van uw zorgverzekeraar te kijken of contact met de zorgverzekeraar op te nemen. Zo kunt u erachter komen of u überhaupt in aanmerking komt voor een vergoeding en wat dan de eisen zijn.

 Waarom botox tegen tanden knarsen?

Botox kan een oplossing bieden bij bruxisme ofwel tandenknarsen. Bij tandenknarsen is de kauwspier te sterk. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor het gebit, het kaakgewricht of de nachtrust van de partner. Mensen die tanden knarsen hebben vaak een grote masseter-spier. Dit is de spier die het meest gebruikt wordt bij het kauwen, wanneer deze spier groot wordt kan het gezicht een hoekige vorm krijgen. Dit is ook een aanleiding om wat aan het knarsen te laten doen.

Het kan zijn dat u niet doorheeft dat u tanden knarst, hieronder staan een paar symptomen:

  • Het gebit is gevoelig
  • Slijtage aan de kiezen/tanden zonder logische reden
  • Spanning/spierpijn in het gezicht en aan de kaakspieren

In deze gevallen kan botox ervoor zorgen dat het knarsen verminderd of helemaal stopt.

 Hoe werkt een botox behandeling tegen tanden knarsen?

In het geval van tanden knarsen, kan botox een oplossing bieden. De kauwspier kan verslapt worden door het gebruik van botox. De spanning op de spier neemt dan af waardoor het knarsen zal verminderen. Bij tandenknarsen is het vaak noodzakelijk de behandeling eenmalig te herhalen om het knarsen volledig tegen te gaan.

De botox wordt geïnjecteerd in de masseter-spier, de grootste kauwspier. Daardoor ontspant die spier, het knarsen zal hierdoor verminderen. Wanneer het niet voldoende helpt kan er ook een injectie in de andere kauwspier worden gedaan. De hele behandeling duurt ongeveer 15 minuten, het resultaat blijft ongeveer vier tot zes maanden. Na die periode zal het resultaat steeds meer afnemen en is een herbehandeling nodig. Het kan zijn dat na 2 behandelingen het knarsen helemaal over is. Dit is echter per persoon verschillend.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden