Uwkliniek

Tips om thuis de spraakontwikkeling van je kind te bevorderen

Geplaatst op

Veel kinderen vertonen al vroeg in hun ontwikkeling spraakproblemen en ouders maken zich begrijpelijkerwijs zorgen over het welzijn van het kind en het latere succes op school. Als jij je zorgen maakt over de taalproblemen van je kind, is het eerste wat je wilt doen een professional raadplegen, zoals een logopedist in Utrecht. Zij kunnen je het beste helpen en geven tips die het beste werken voor het specifieke probleem. Gelukkig zijn er ook oefeningen die je thuis kunt uitvoeren met je kind.

Blijf oefenen

Als je kind moeite heeft om bijvoorbeeld een bepaalde letter uit te spreken, moedig hem of haar dan aan om dat geluid uit te spreken. Zodra je kind dat beter beheerst, kun je het in lettergrepen zoals “fi-fi-fi” of “fa-fa-fa” verwerken voordat je overgaat tot normale woorden. Dit is een soort gamification techniek waarmee je op een leuke manier de spraakontwikkeling van je kind bevordert.

Beloon

Focus op wat je kind wél kind kan doen in plaats van te veel nadruk te leggen op wat hij of zij niet kan doen. Hoewel het belangrijk is om aandacht te besteden aan verbeteringen in spraak, vergeet niet om kleine ‘overwinningen’ te belonen, zoals het oppakken van speelgoed of het zelfstandig naar de wc gaan. Je kind zal zo meer zelfvertrouwen hebben en zich niet als ‘speciaal kind’ voelen.

Wees geduldig

Stel vragen en wees geduldig tijdens het wachten op antwoorden. Het onderbreken en verwachten dat het kind bepaalde woorden gemakkelijk uitspreekt, zal angst veroorzaken die het probleem nog erger kan maken. Laat hem of haar het uitspreken op zijn of haar manier zonder druk uit te oefenen. Aan de andere kant moet je niet te gefocust zijn, anders kan het kind zich ongemakkelijk voelen. Probeer het gesprek natuurlijk te houden en geen druk uit te oefenen door perfectie te eisen.

Gebruik rietjes

Door te drinken door een ritje of er lucht uit te blazen, kan je kind de spierkracht in de mond ontwikkelen die belangrijk is voor een heldere spraak. Het klinkt misschien gek, maar het werkt zeker.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden