Geplaatst op
Zowel de ouders als de tandarts spelen een belangrijke rol in het plezierig maken van de eerste tandartservaring van een kind. Nervositeit bij de ouders wordt namelijk snel opgepikt door een kind en kan voor onnodige onrust zorgen. Deze onrust kan bijvoorbeeld ook door een onvriendelijke tandarts komen. In deze blog gaan we je vertellen hoe je je kind ‘tandarts-proof’ maakt, zowel van de ouders kant als de kant van de tandarts.
Wat kun je zelf doen?
Zoals net al vermeld spelen de ouders en de tandarts de grootste rol in het aangenaam maken van het kind zijn/haar tandartservaring. Als ouder kan je het volgende doen;
- Vertel je kind over wat er in de tandartsenpraktijk allemaal gebeurt maar probeer zo weinig mogelijk detail weg te geven. Als het kind vragen heeft over iets, beantwoord deze dan makkelijk met ‘to-the-point’ antwoorden. Als het kind moeilijkere vragen heeft kun je dit ook door de tandarts laten beantwoorden. De meeste tandartsen zijn namelijk getraind om dingen uit te leggen in jip-en-janneke taal.
- Vermijd tijdens een gesprek met je kind wat over de tandarts gaat woorden als; pijn, naald, en verdoving.
- Vertel je kind niet over enige nare ervaringen die je zelf hebt gehad bij de tandarts.
- Vertel je kind over hoe belangrijk een goede gezondheid van de mond is en dat het enige wat de tandarts wil doen is je hiermee helpen.
Besef wel dat het doodnormaal is voor een kind om een beetje angst te hebben voor de tandarts. Soms wordt deze angst geuit omdat het kind in sommige gevallen alleen moet zijn met de tandarts. Of het kan zijn dat het kind gewoon bang is voor hetgeen wat hij/zij niet kent. Een ervaren tandarts zal met dit soort kinderen wel ervaring hebben en weet dus ook hoe die hier mee om moet gaan.
Wat doet de tandarts?
De angst van een kind kan op verschillende manieren worden uitgedrukt. Sommige kinderen huilen, anderen beginnen te drammen dat ze weg willen. Over het algemeen hebben tandartsen wel technieken om dit tegen te gaan. Dit zijn dingen die de tandarts kan doen om een kind te kalmeren:
- De tandarts moet op een rustige manier met het kind praten, geïrriteerd raken heeft nooit zin
- De tandarts moet op een makkelijke manier de procedure kunnen uitleggen aan het kind. In sommige gevallen legt de tandarts de procedure uit met het gebruik van een pop, dit blijkt in veel gevallen goed te werken.
- Een verhaaltje vertellen aan een kind kan een kalmerend effect hebben, daarom doen veel tandartsen dit.
- Geef complimentjes als de procedure goed gaat, dit kan helpen met toekomstige tandartsbezoekjes omdat het kind beloont wordt als hij/zij zich goed gedraagt.
Als je tandarts dit soort gedrag niet vertoont, kan je erover nadenken om een nieuwe tandarts in te schakelen. Het is belangrijk dat je kind vroeg in zijn/haar leven goede ervaringen heeft met de tandarts. Als een kind namelijk op jonge leeftijd angst voor de tandarts opbouwt, dan is de kans groot dat het kind op latere leeftijd nog steeds angst voor de tandarts heeft. Woon je in de omgeving van Amsterdam en ben je opzoek naar een angsttandarts voor kinderen? Bezoek dan de Studentist.